Hailtheking’s Weblog

Protect Your Family— FinanciallY

TAKAFUL MESRA

Matlamat:
Menyediakan satu tabung simpanan bagi tujuan simpanan hari tua dan pesaraan yang
cemerlang berserta perlindungan yang komprehensif
Kelebihan TN Mesra:
1) Selepas 3 tahun menabung peserta dibenarkan membuat pengeluaran maksima 80% dari Akaun Peserta setiap tahun.
2) Tiga manfaat asas disediakan:
a) Manfaat matang – Di mana semua wang yang dilaburkan akan dipulangkan bersama dividen mudarabah keuntungan pelaburan.
b) Khairat kematian – Jika peserta meninggal dunia pampasan khairat kematian akan dibayar kepada waris.
c) Keilatan Kekal Menyeluruh – Peserta akan menikmati pampasan penuh jika berlaku keilatan kekal menyeluruh sehingga usia 65 tahun.
3) Peserta juga boleh mengambil manfaat tambahan bagi melengkapkan keseluruhan perancangan kehidupan:
i) Manfaat Kematian dan Keilatan Kekal Akibat Kemalangan (MKKAK)
ii) Manfaat Ideminiti Kemalangan (MIAK)
iii) Manfaat Harian Hospital (MHH)
iv) Manfaat Penyakit Kritikal (MPK)
v) Manfaat Bertempoh (MB)
vi) Manfaat Pengecualian Sumbangan (MPS)
Manfaat dan Faedah Program Takaful Mesra:
1) Keuntungan Mudarabah dikongsi 80% kepada peserta dan 20% kepada pengendali Takaful Nasional.
2) Pengeluaran zakat dilaksanakan sepenuhnya setiap tahun menjadikan wang yang dilabur berkat dan apabila matang tidak perlu keluar zakat.
3) Pelaburan yang halal diluluskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan dan diselia oleh Majlis Pengawasan Syariah.
4) Pengecualian Cukai Pendapatan.
5) Menderma serta menolong sesama peserta apabila berlaku apa-apa musibah kepada peserta.
6) Melindungi Hayat Anda – Apabila berlaku keilatan ataupun penyakit kritikal , ia akan memberikan anda wang tunai yang mana ia Insya Allah akan menyelamat anda.
7) Menjadikan Pesaraan Anda Lebih SelesaKebanyakkan orang mempunyai aset di kala persaraan mereka, tetapi program ini menyediakan anda sejumlah wang tunai untuk persaraan anda.
8) Menjadikan Perasaan Anda Lebih Tenteram dan TenangKehidupan bukanlah bermaksud berapa lama anda hidup tetapi berkualitikah kehidupan anda.Program ini akan membantu anda mencapai kehidupan berkualiti semasa dan juga masa tua anda.
9) Menjadikan anda rasa baik – Dengan program ini, anda mampu merancang untuk kehidupan yang lebih selesa. Anda sentiasa dalam keadaan selesa. Bagaimanakah perasaan anda.
10) Menjamin keluarga anda – Peninggalan wang berjumlah RM100K kepada keluarga anda akan membolehkan isteri anda mampu menguruskan anak-anak anda dengan baik, maka masa depan anak-anak akan terjamin Insya Allah.
n
11) Melindungi kerugian akibat kemalangan – Akibat kemalangan Takaful akan membayar MC dan pampasan kerugian di atas musibah kemalangan
12) Melindungi diri akibat kemalangan cacat penuh atau meninggal akibat kemalangan. Meninggal dan cacat penuh akibat kemalangan adalah perkara yang mengejutkan seolah-olah terputusnya bekalan elektrik. Justeru seandainya berlaku perkara sebegini TN akan membayar keseluruhan pampasan yakni:
Khairat kematian dibayar bersama, pampasan kemalangan dan pampasan kemalangan cacat penuh atau meninggal kemalangan. Jumlah $$ sudah tentu membantu keluarga bagi meneruskan kehidupan.
13) Mengganti Pendapatan – Sekiranya peserta di wadkan di mana-mana hospital manfaat harian hospital akan dibayar bagi menggantikan pendapatan yang hilang dan mengurangkan kerugian disebabkan peningkatan perbelanjaan.
Syarat Penyertaan:
Berusia dari 6 bulan hingga umur 60 tahun pada tarikh hari lahir akan datang.
Jangkamasa Polisi:
Dari 5 tahun hingga 79 tahun.
Lat sumbangan pelaburan:
Boleh dilakukan secara bulan, suku tahun, setengah tahun dan tahunan
Cadangan bagi sumbangan melalui potongan akaun bank, kad kredit Maybank
dan Potongan Biro Angkasa. Bayaran tunai / cheuqe digalakan 6 bulan
sekali atau setahun sekali.
Umur matang polisi maksima:
Pada usia 80 tahun
Contact me to know more

July 4, 2008 - Posted by | takaful |

5 Comments »

 1. Saya pernah menyertai pelan Takaful Mesra dlm awal thn 2000 tp dah tak tau apa cerita skg sbb masalah pertukaran tmpt kerja dah masalah ekonomi… tp sekiranyer saya hendak menyambung semula pelan tersebut apa yang harus saya lakukan. Saya mohon jasa baik mintak diperjelaskan dari pihak yang berkenaan.

  Terima kasih.

  Comment by Norazidah | February 24, 2009 | Reply

  • Miss Norazidah,

   Your Takaful Mesra contract has been terminated since you have outstanding paid on 2000. But, you can apply again. I can help you by planning a suitable contribution budget for you. You can leave your email address here to let me contact you. Thank you.

   Comment by louis | May 6, 2009 | Reply

 2. Saya pernah meminta seorang ejen takaful daripada selayang untuk membuat penyemakan semula penyata akaun takaful mesra. Malangnya sehingga ke hari ini, ejen tersebut tidak memberi apa-apa maklum balas dan hilang bersama-sama penyata akaun takaful saya. ( Kalau tak salah nama ejen tersebut ialah en. Zainuddin). Untuk makluman semasa perpindahan tempat kerja, gaji saya diberhentikan seketika menyebabkan tiada pemotongan untuk takaful. Walau bagaimanapun selepas menerima tunggakan gaji, pemotongan gaji untuk takaful telah pun dibuat untuk bulan-bulan semasa ketiadaan gaji sementara tadi.Saya sangat sedih kerana masih ada segelintir manusia yang tidak ikhlas ketika menjalankan tugas yang dipertanggungjawabkan. Lebih menyedihkan lagi sehingga kini, semua penyata akaun takaful yang diserahkan masih ada pada beliau.

  Comment by Rosmiza | March 31, 2009 | Reply

  • Miss Rosmiza,

   I feel sorry to hear that. I am also feel mad with this kind of irresponsibility. For your information, you can contact etiqa by email: etiqa@info.com.my or call 1300-13-8888. You can ask this customer service centre to send you your penyata akaun takaful mesra and complain this irresponsible agent. You can get his name and his agent code from service centre or your contact. You have the right to ask for terminate his commission from your contribution. Have a nice day.

   Comment by louis | May 6, 2009 | Reply

 3. bagaimana cara saya untuk claim MHH dan betulkah kita boleh keluarkan 80% dari simpanan untuk makluman saya tak dapat menghubugi ejen saya sebab tiada no contact saya dah masuk takaful sejak 2004 lagi

  Comment by Aminuddin | June 5, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: